Bør du selge aksjefond nå?

Børsen har gått kraftig opp de siste årene, men nå har den falt litt. Er det tid for å selge seg litt ut av børsen?
Trenger du pengene til noe annet  på kort sikt, er det ikke galt å ta litt gevninster. Men skal du spare langsiktig – i minst fem år, eller mer, er det bare å sitte stille. Eventuelt kjøpe mer. 

Her er et konkret eksempel: 
Jeg har arvet en god del verdier i aksjefond etter en onkel. Nå har jeg lest at aksjemarkedet har gått mye opp, men falt  i det siste. Bør jeg selge aksjefondsandelene nå, eller er det mulig at de kan bli enda mer verdt i fremtiden?

            Jeg trenger egentlig ikke pengene i dag, men er heller ikke særlig lysten på å tape verdiene i fremtiden. 

Svar: 
Andeler i aksjefond vil svinge i verdi. Det er riktig at aksjene på Oslo Børs har økt de siste årene. Men før eller senere vil kursene nå en topp og falle, noe tilbake. I et langsiktig perspektiv – minst ti – femten år – har det likevel normalt vært lønnsomt å spare i aksjefond fremfor å ha pengene plassert i banken.

            Derfor er det avgjørende når du trenger pengene:

Dersom du har gjeld, kan det være klokt å selge alle eller noen av aksjefondsandelene og slette deler eller hele gjelden.

            Trenger du pengene til bestemte formål om ett år eller to, kan det også være smart å selge noen av aksjefondsandelene for å senke risikoen.

            Men dersom du ønsker å spare pengene som står i aksjefondene i fem – ti eller enda flere år, kan det være klokt å beholde aksjefondsandelene og vente med å selge dem til du ser at du trenger pengene.

Har du spørsmål om denne tjenesten,
ring oss på 67 55 19 96, eller send en
mail: carsten@carstenfive.no

Ansvarlig utgiver: Godt Næringsliv AS
Ansvarlig redaktør: Carsten O. Five