BØR DU SPARE I AKSJEFOND?

Av Carsten O. Five Penger i banken får du ikke stor avkastning på. Aksjefond kan gi deg høyere avkastning. Men det medfører risiko - på kort sikt. På lang sikt gir det normalt høyere avkastnng. Her er et konkret eksempel:
– Jeg har en del penger i banken og har ikke gjeld lenger. Renten i banken lav, så jeg synes det ikke blir mye igjen etter at skatten også er betalt: skatten på renter og formuesskatten.

            Derfor har jeg lyst til å spare noe i aksjemarkedet, fordi jeg har sett at aksjer har steget  mye i verdi de siste årene. 
 

Svar: 
– Som du sikkert vet er det risiko forbundet med sparing i aksjer. Aksjene kan både stige og falle mye i verdi. De siste årene har gitt et kraftig fall i aksjemarkedene, men siden februar 2003 har det vært en oppgang.

            Derfor bør du ikke sette mer penger i aksjer enn du i verste fall kan tape. Du bør også ha andre penger stående i banken og sikrere fond – som pengemarkedsfond og eventuelt obligasjonsfond.

            Men penger du ikke trenger å bruke på minst fem år – ja gjerne ti eller femten år, kan du gjerne spare i aksjefond. Det er lurt å sette pengene i aksjefond fremfor i enkeltaksjer da sprer du risikoen bedre. I et så langt tidsperspektiv vil du normalt få høyere avkastning på å ha pengene i aksjefond fremfor å ha pengene i banken.

            Den beste måten å spare i aksjefond på er å spare et bestemt beløp hver måned. Da vil du få med deg svingningene i aksjemarkedet – du får med deg bunnene og toppene. Det er bedre enn å sette inn et stort beløp på ett bestemt tidspunkt.

Har du spørsmål om denne tjenesten,
ring oss på 67 55 19 96, eller send en
mail: carsten@carstenfive.no

Ansvarlig utgiver: Godt Næringsliv AS
Ansvarlig redaktør: Carsten O. Five