Eie eller leie bolig?

Normalt lønner det seg å eie sin egen bolig i Norge. Skattemessig er det veldig gunstig å eie bolig. Du utnytter skattefradraget på lånerenter - det finnes ikke noe leiefradrag. Men viktig for at det lønner seg å eie bolig er at boligprisene stiger.
I alle sentrale strøk – der boligprisene har steget og stiger fortsatt, er det smart å eie egen bolig.  

Men kjøper du bolig i et område der boligprisene faller – for eksempel på grunn av fraflytting, da kan det lønne seg å leie i stedet for å eie. Her er et konkret eksempel på det siste:  

– Jeg skal snart flytte til en liten plass i Distrikts-Norge. Det er ganske stor fraflytting fra stedet og boligprisene er svært lave.

            Jeg har jo hørt at det lønner seg å eie bolig fremfor å leie. Men likevel lurer jeg på om det vil lønne seg for meg å eie bolig der jeg skal flytte til, fordi det virker som om boligprisene faktisk faller i det området, fordi folk stadig flytter fra stedet.

            Bør jeg kjøpe bolig der, eller bør jeg leie? Antagelig kommer jeg ikke til å bo der så mange årene heller. 
 

Svar: 
Som en hovedregel lønner det seg å eie bolig fremfor å leie. Men det forutsetter at boligen stiger i verdi. I områdene i og rundt de store byene har boliger steget meget i verdi de siste årene.

            Hvis du derimot skal bosette deg i et område der boligene faller i verdi, for eksempel på grunn av fraflytting, vil det ofte lønne seg økonomisk å leie fremfor å eie. Særlig hvis du bare skal bo der i en kortere periode, kan det være greit å leie. Da slipper du bryderiet med å selge boligen når du flytter.

            Det kan være smart å ta kontakt med en lokal bank og flere eiendomsmeglere i området for å forhøre deg om hvordan markedet er – både for å kjøpe og leie bolig.

Har du spørsmål om denne tjenesten,
ring oss på 67 55 19 96, eller send en
mail: carsten@carstenfive.no

Ansvarlig utgiver: Godt Næringsliv AS
Ansvarlig redaktør: Carsten O. Five