FÅ LAVERE BOLIGRENTERENTE

Kjøpte du bolig for noen år siden og måtte låne mye til boligen? Da kan du nå kanskje spare rentekroner. Boliger i Norge har normalt steget i verdi. Dessuten kan det være du har pusset opp og modernisert, og nedbetalt en del på lånet. Da kan det være at restlånet i banken nå ligger innenfor 60 % sikkerhet av lånetakst på boligen. Lån som er innenfor 60 % av lånetakst for boligen har normalt ca 0,5 % lavere rent enn lån som er over 60 % av lånetakst.
Her er et eksempel:  

Da vi kjøpe boligen var lånetaksten 1 200 000 kroner og vi lånte 900 000 kroner i banken. Nå tror vi at lånetaksten  på boligen er over 1 600 000 kroner. Boliglånet som nå bare er på 840 000 kroner vil jo da klart ligge innenfor 60 % av verditaksten – 960 000 kroner. 

Svar:

Da er det all grunn til å ta opp dette med den banken der dere har boliglånet. Normalt er det slik at renten er ca 0,5 % lavere hvis lånet ligger innenfor 60 % av lånetaksten. 

Hvis dere mener at lånetaksten på boligen deres nå er steget til 1 600 000 kroner, bør dere ta kontakt med banken og høre om ikke renten skal ned med ca 0,5 % – hvis lånet tidligere er gitt under den forutsetningen at hele lånet har ligget innenfor rentevilkårene for 80 % av lånetakst. (Noen banker deler imidlertid lånet i to: med lav rente for den delen som er innenfor 60 % av lånetakst og en annen del med litt høyere rente for den delen som er over dette). 
       

Banken kan være enig i at verdien på boligen deres er steget så mye at hele lånet nå ligger innenfor 60 % av lånetakst. Hvis ikke kan det være smart å ta en ny takst på boligen slik at dere eventuelt kan få bevist at hele lånet ligger innenfor 60 % av lånetakst og dere derfor skal ha ca 0,5 % laver rente på lånet.

Har du spørsmål om denne tjenesten,
ring oss på 67 55 19 96, eller send en
mail: carsten@carstenfive.no

Ansvarlig utgiver: Godt Næringsliv AS
Ansvarlig redaktør: Carsten O. Five