FÅ LAVERE RENTE – SLÅ SAMMEN LÅNENE

Av Carsten O. Five Renten begynner å bite for mange. Da kan det være smart å se hvordan du kan få lavere rente. Har du mange små, dyre lån, kan du eventuelt slå dem sammen til ett stort boliglån. Her et konkret eksempel:
– Jeg har lånt penger forskjellige steder. Jeg har ett boliglån i en bank, ett billån i en annen bank og to forbrukslån. Det ene forbrukslånet er i en bank og det andre er et kredittkortlån.

            Jeg ser at rentene på alle de tre lånene utenom boliglånet er ganske høye. Siden renten stadig stiger i samfunnet og fordi boliglånet ikke er så veldig stort sammenlignet med verdien på boligen min, lurer jeg på om det er smart å heller utvide boliglånet, for å bruke disse pengene til å slette de tre andre lånene med? 

Svar: 
– Du tenker helt riktig. Renten på boliglånet er ganske sikkert mye lavere enn renten på billånet og forbrukslånene. Derfor vil du kunne spare ganske mange penger i form av lavere rente. Du vil få ett stort boliglån med lav rente, fremfor tre lån med høy rente.

            Men siden du har brukt de tre lånene til bil og forbruk, kan det være klokt å nedbetale denne delen av det store nye boliglånet litt raskere enn resten av boliglånet. Det kan være du ønsker å kjøpe deg ny bil om fem år, fremfor at du skal bruke enda flere år til å betale på lånet, som er vanlig for boliglån. Boliglån har man gjerne i 15 – 20 år.

 

 

 

 

Bør jeg utvide avdragstiden på boliglånet?

 

Jeg kjøpte bolig for noen år siden. Men fortsatt er boliglånet stort i forhold til inntekten jeg har. Nå er det snakk om at renten skal gå videre opp, men jeg har allerede en nokså presset privatøkonomi.

            Jeg har snakket med banken – der jeg har lånet. Der sier de at jeg kan få forlenget lånet med noen år. Dermed vil de månedlige innbetalingene bli litt mindre.

            Er det smart å forlenge løpetiden på lånet? Vil det ikke da bli dyrere totalt sett?

 

Usikker

 

Jo, lånet vil totalt koste deg mer i sum renter når du skal ha lånet i flere år enn opprinnelig avtalt.

            Men dersom du har det tøft økonomisk en tid fremover, kan det være fornuftig å gjøre det – forlenge løpetiden (øke antall år) på lånet. Da vil de månedlige innbetalingene bli noe mindre. Det kan være nødvendig for å komme seg igjennom en vanskelig økonomisk tid.

            Har du det ekstra vanskelig i en periode, kan du eventuelt også be om å få avdragsutsettelse i denne perioden. Det vil si at du bare betaler renter i denne perioden. Totalt vil lånet koste deg mer i sum renter, men det kan likevel være fornuftig for å komme seg igjennom en vanskelig periode.

Har du spørsmål om denne tjenesten,
ring oss på 67 55 19 96, eller send en
mail: carsten@carstenfive.no

Ansvarlig utgiver: Godt Næringsliv AS
Ansvarlig redaktør: Carsten O. Five