FÅ MER UT AV SPAREPENGENE MED AKSJER

Av Carsten O. Five Det er alltid smart å spare noen kroner. De fleste sparer i bank eller bolig. Bolig har vært en veldig god spareform for Kari og Ola de siste årene. Særlig hvis de har hatt bolig i tettstedene. Men også aksjemarkedet har gitt eventyrlig avkastning. Derfor bør du vurdere det som et tredje alternativ.
Som du sikkert vet er det risiko forbundet med sparing i aksjer. Aksjene kan både stige og falle mye i verdi. For noen år siden var det et kraftig fall i aksjemarkedene. Men siden februar 2003 har det vært en lang oppgang.

            Derfor bør du ikke sette mer penger i aksjer, enn at du kan se verdene krympe i en periode. Du bør også ha andre penger stående i banken og sikrere fond – som pengemarkedsfond og eventuelt obligasjonsfond.

            Men penger du ikke trenger å bruke på minst fem år – ja gjerne ti eller femten år, kan du gjerne spare i aksjefond. Det er lurt å sette pengene i aksjefond fremfor i enkeltaksjer, da sprer du risikoen bedre. I et så langt tidsperspektiv vil du normalt få høyere avkastning på å ha pengene i aksjefond fremfor å ha pengene i banken.

            Den beste måten å spare i aksjefond på, er å spare et bestemt beløp hver måned. Da vil du få med deg svingningene i aksjemarkedet – du får med deg bunnene og toppene. Det er bedre enn å sette inn et stort beløp på ett bestemt tidspunkt. Ikke vær redd for å ta ut pengene etter en stund, hvis du trenger dem til andre viktige formål.

Særlig til pensjonssparing er aksjefond meget bra.

Har du spørsmål om denne tjenesten,
ring oss på 67 55 19 96, eller send en
mail: carsten@carstenfive.no

Ansvarlig utgiver: Godt Næringsliv AS
Ansvarlig redaktør: Carsten O. Five