GRÜNDERE MÅ DYRKES SOM IDRETTSHELTER

Av Carsten O. Five I Norge er det ingen tradisjon for å se opp til gründere. Her er det nærmest umoralsk og tjene penger. Janteloven og misunnelsen er drepende for alle som drar i gang nye bedrifter og skaper arbeidsplasser. En helt ny holdning må til overfor gründere. Gründerne må dyrkes som idealer - vel så mye som idrettsheltene våre.

I time etter time kan Kari og Ola Nordmann sitte foran TVskjermen og heie på en suveren skiløper eller fotballstjerne. Med tårer i øynene synger vi med i ”Ja, vi elsker dette landet”, hver gang en nordmann får gull, sølv eller bronse.

– Vi vant denne gangen også, sier vi til hverandre. Og dagen er reddet. Idrettsstjerne er de virkelige store heltene i Norge. Kanskje er det dem vi beundrer aller mest.

Det er bra og flott at vi har strålende idrettsstjerner. Vi skal være stolte av dem. Men den voldsomme dyrkelsen av idrettsheltene står i en grotesk kontrast til hvordan man ser på gründere – de som lager det vi skal leve av her i landet.

 

Skadefryd

Ingen heier på gründere som tar en kjempesjanse og starter egen bedrift. Kanskje blir det konkurs og tap av hjem og formue, i stedet for en solid bedrift. Da tyter skadefryden opp av bakken:

– Hva var det jeg sa! Det måtte gå galt, hviskes og tiskes det bak den fortvilet gründers rygg. I stedet for nye arbeidsplasser endte det med mageplask og ofte et ødelagt familieliv i kjølvannet. Flertallet av nystartede bedrifter går det dessverre ikke bra med. Derfor tar alle som forsøker å starte nye bedrifter en kjemperisiko – nesten som å sette utfor Holmenkollbakken.

 

Misunnelse

Men går det bra, er det heller ingen anerkjennelse å høste. I hvert fall ikke i første generasjon. Folk liker egentlig ikke at noen har forretningsmessig suksess i dette landet. Vi tier de med suksess i hjel – eller hvis det er mulig å finne frem til noe bitte lite som er negativt med vedkommende – så sitter folk og kverner og kverner på det negative.

            Det er nemlig ufint og umoralsk å tjene penger i Norge. Profitt (overskudd) som vi alle lever av – er fyord. Men ingen kan leve av et evig underskudd.

 

Sosial risiko

Derfor har det å være gründer en tilleggs risiko. Det er ikke bare den økonomiske risikoen du tar når du starter ny bedrift. Det er i høyeste grad en sosial risiko også:

Går det galt med bedriften, blir du stemplet som taper.

Går det bra med bedriften kan du bli kvalt av misunnelse – i hvert fall en god del år. Det er tungt for Kari og Ola Nordmann å erkjenne at noen får det til og gjør det bedre enn dem. De liker det ikke. Alle skal egentlig ha det likt. Ingen skal stikke seg frem.

 

En helt ny holdning

Skal vi får flere til å starte bedrifter må også den norske folkesjelen ta et kraftig oppgjør med seg selv.

            Vi må se på gründere som helter fordi de er villig til å ta stor risiko – for å skape nye arbeidsplasser til deg og meg. Gründere er helter vel så store som idrettsheltene. For nasjonen betyr det mye mer at det blir skapt nye solide arbeidsplasser, enn at en nordmann får en medalje i et eller annet mesterskap. Det er hyggelig at det går bra med idrettsheltene, men for 100 000 arbeidsledige og 300 000 uføretrygdede er det liten trøst.

            Om få år er toppen nådd for de store oljeinntektene til Norge. Da vil tusener av arbeidsplasser etter hvert forsvinne. Da må det skapes tusener av nye arbeidsplasser for at ikke arbeidsledigheten skal ta helt av. Det er kun nye solide bedrifter som kan utgjøre håpet for velstanden i Norge i fremtiden.

 

Bakvendtland

Derfor må vi heie frem de nye gründerne som helter og idoler og gi dem all moralsk støtte og hjelp.

            Aviser og TV må brette ut sidene og få gründerheltene frem i lyset slik at de får anerkjennelse på samme måte som idrettsheltene. Her har pressen forsømt seg stygt.

            Det er en enorm interesse for de store sportsarrangementene, og idoldyrkingen av nye sangtalenter har tatt helt overhånd. Men de virkelige heltene – de som skal sikre arbeidsplassene og velstanden er det nesten ingen som setter i fokus.

            Norge er et bakvendtland der det er størst oppmerksomhet og interesse for det som egentlig ikke er viktig.

 

Gründerheltene

Det burde arrangeres show og store fjernsynsprogrammer der gründerheltene får priser og premier for stor innsats for arbeidsliv og nyskapning.

            Slik må gründerheltene bli folkelig gjort og forbilder for ungdom som ønsker å starte egen virksomhet.

            På mange av våre læresteder er det stor interesse for å starte nye bedrifter. Dette er en enorm utfordring til pressen. Finn frem til gründerheltene og skriv om dem. 

Har du spørsmål om denne tjenesten,
ring oss på 67 55 19 96, eller send en
mail: carsten@carstenfive.no

Ansvarlig utgiver: Godt Næringsliv AS
Ansvarlig redaktør: Carsten O. Five