GULLSMEDENE DRIVER KARTELL?

Av Carsten O. Five Prisen på sølvvarer hos norske gullsmeder er høy og nesten helt lik. Driver de et slags kartell? Har norske konkurransemyndigheter gjort noe for å kikke dem i priskalkylene? Skal du kjøpe sølv - kjøp det hos en brukthandel. Der får du det samme til omtrent halv pris.
Definisjonen på kartell er: ”En gruppe virksomheter som avtaler felles salgspriser eller felles prisberegningsmetoder”. 

For noen år siden sjekket jeg sølvbestikkprisene hos fire forskjellige gullsmedbutikker i Sandvika i Bærum. 

Jeg fikk prislister fra fire helt tilfeldig valgte gullsmedforretninger og for et helt tilfeldig valgt sølvbestikk: ”Opphøiet rose”. 

Prislistene innholdt opptil 51 helt identiske produkter som har helt like priser i alle butikkene, eller nesten helt like priser. Det var bare ører eller noen få kroner, som var den største forskjellen mellom noen av dem. Andre lister var helt identiske. 

Denne type lister underbygger påstanden om at gullsmedene utgjør et slags kartell som samarbeider om prisene. 

Hvorfor har ikke norske konkurransemyndigheter sjekket om det finnes et slags prissamarbeid mellom norske gullsmeder? Her må myndighetene ha sovet godt i timen. 

Men ikke la deg lure. Skal du kjøpe sølvtøy, kjøp heller hos en brukthandel. Her får du tilsvarende – nesten helt nytt sølvtøy – til omtrent halve prisen. Sølvverdien er den samme som for nytt sølv. 

Har du spørsmål om denne tjenesten,
ring oss på 67 55 19 96, eller send en
mail: carsten@carstenfive.no

Ansvarlig utgiver: Godt Næringsliv AS
Ansvarlig redaktør: Carsten O. Five