HAR DU RÅD TIL HØYERE RENTE?

Norges Bank satte nylig opp sin rente til bankene med 0,25 prosentpoeng. Men det blir nok ikke siste gang. Boliglånsrenten kan kanskje bli det dobbelte av det vi har nå - om noen år. Har du råd til det? Hva kan du gjøre?
Er du av dem som skjelver i buksene med tanke på at renten i samfunnet skal bli høyere enn den er nå? Har du tatt opp for mye i boliglån, og kanske har bil- og forbrukslån i tillegg?

Da kan det være smart å legge en plan – nå.

Gjør beregninger om hvor høy rente du kan tåle.

Unngå å ta opp store nye lån.

Vurder om du bør binde renten på lånet nå – eventuelt på halvparten av lånet. Du vil nok totalt betale mer for lånet med bunden rente, men du kan unngå å miste helt kontrollen dersom renten skulle gå mye opp. Du vet hva du skal betale i renter.

Har du mange dyre forbrukslån og et billån, se om du kan utvide boliglånet ditt og bruk det til å slette de andre dyre lånene. Da kan du spare mange rentekroner.

Begynner du å få problemer med å betale de faste avdragene, snakk med banken om det er mulig å forlenge løpetiden på lånet. Da betaler du en lavere sum pr termin, men må betale mer totalt. Det kan være smart som en nødløsning.

Har du virkelig store problemer? Snakk med banken og de du skylder penger – lag en plan for hvordan du kan få kontroll over situasjonen igjen. En periode med avdragsfrihet på lånene kan hjelpe. men husk – du bare forskyver problemene -løser dem ikke.

Har du spørsmål om denne tjenesten,
ring oss på 67 55 19 96, eller send en
mail: carsten@carstenfive.no

Ansvarlig utgiver: Godt Næringsliv AS
Ansvarlig redaktør: Carsten O. Five