savings-account-piggy-bank

HØYERE RENTE?

En rød regjering kan bety en kraftig økninig i de offentlige utgiftene. Nå kan oljemilliardene få bein å gå på. Det kan bety at du får høyere rente enn du ellers skulle hatt. Greier økonomien din det? 
En høyere rente kan også føre til nedgang i boligpisene. Boligprisene har nemlig rast oppover i Norge de siste årene. Særlig i byene og pressområdene har det vært en eventyrlig oppgang og svært høye priser på de aller mest ettertraktede boligene.  

For tiden er det utrolig mange boliger til salgs i enkelte byer. Det kan tyde på at det er kjøpers marked flere steder. Det betyr at dersom du skal ut på boligmarkedet, bør du ikke bare hoppe på det første og beste, og heller iikke la deg skru opp i pris over det nivået som passer din privatøkonomi.   Bruk god tid. Sjekk markedet – gjerne på internett – ikke kjøp før du selv har solgt. Gå på mange visninger.

Mange helt nye leiligheter legges også ut for salg. Skal du kjøpe noen av dem, kan du kanskje prute litt på prisen, hvis det er mange usolgte leiligheter.   Vær forberedet på renteoppgang nå etter valget. Legg inn en stigning på renten på to – tre prosent og se om din økonomi makter det.

Vær ekstra varsom dersom du låner svært mye og velger full avdragsfrihet i noen år på lånet. Hvis du ikke har mer å gå på i din privatøkonomi og renten så stiger, kan det bli tøft å greie lånet.  

I verste fall kan boligen da synke i verdi og du bli nødt til å selge med tap og sitte igjen med gjeld til banken, siden du ikke har nedbetalt noe av lånet i mellom tiden. Da sitter du med svarteper. Derfor er det klokt å ha en viss nedbetaling på lånet, for å ikke skylde banken for mye.

Har du spørsmål om denne tjenesten,
ring oss på 67 55 19 96, eller send en
mail: carsten@carstenfive.no

Ansvarlig utgiver: Godt Næringsliv AS
Ansvarlig redaktør: Carsten O. Five