HVA KAN DU LÆRE AV TERRA-SKANDALEN?

Av Carsten O. Five Kommuner i Nord-Norge er fortvilet over å tape mangfoldige millioner. Det første du kan lære av Terra-skandalen er at du aldri skal sette penger i noe du ikke forstår. Ikke bli lurt av en selger som ikke kan forklare deg hvordan spareproduktet egentlig virker.
Dessverre er det også altfor mange privatpersoner som er blitt lurt av sleipe selgere. Alle spareprodukter som skal gi høyere avkastning enn renten du får i de beste bankene, er det knyttet risiko til. Da må du vite at du kan få lavere avkastning på pengene, eller verste fall tape pengene. Spør derfor alltid: Hva er risikoen? 

Det andre er: å låne til spekulasjon er farlig. 

Likevel er det viktig å spare. Den tryggeste måten å spare på er å nedbetale gjeld.

Men i disse gode tidene har mange valgt å øke gjelden for spekulere med pengene på andre måter. Mange har økt belåningen på boligen for å spekulere med pengene. Det betyr økt risiko. Vanlige folk bør være svært forsiktige med å spekulere med boligen som innsats. 

At eldre mennesker låner opp på en gjeldfri bolig for å øke sin inntekt, er imidlertid helt greit og riktig. 

For alle andre er det fornuftig å nedbetale gjeld til et visst nivå. Når de føler at gjelden ikke er noe problem lenger, og så for eksempel spare i en fast ordning i aksjefond. Spar med et bestemt beløp hver måned. Ha minst fem års perspektiv på sparingen – gjerne ti – femten. Da får du med deg både bunner og topper og det gir normalt høyere avkastning enn å ha pengene i banken.

Har du spørsmål om denne tjenesten,
ring oss på 67 55 19 96, eller send en
mail: carsten@carstenfive.no

Ansvarlig utgiver: Godt Næringsliv AS
Ansvarlig redaktør: Carsten O. Five