HVA TRENGER DU AV REISEVALUTA I ØST-EUROPA?

Øst-Europa er det stadig flere nordmenn som reiser til. Men det er ikke like lett å være turist der som i vest. Ikke minst kan det være usikkerhet om hva du skal ha med av fremmed valuta. Her et konkret eksempel:
– Vi er en liten gruppe som skal på ferie i Øst-Europa. Vi har planer om å ta fly til Beograd og leie biler der. Så kommer vi til å reise til forskjellige østeuropeiske land.

Nå lurer vi på hva som er smart å ta med av valuta, siden vi ikke har vært i disse landene før? 

 
Svar:
– Dersom dere har plastkort bør dere ta med det. På hotell, restauranter og i butikker vil det ofte være lett å bruke plastkort til å betale med.

            Men husk å ikke ta med mer enn ett kort av gangen når dere er ute – la alltid ett eller flere kort ligge i en safe på hotellet, eller en annen sikker plass. Husk også å skrive ned telefonnummer til kortselskapet og forsikringsselskapet – legg telefonnumrene i safen slik at dere kan ringe disse selskapene hvis ulykken er ute.

            Dersom ingen av dere har plastkort kan dere bruke reisesjekker. Det er dyrt og krunglete fordi det kan være vanskelig å finne banker som innløser sjekkene, men det er en ganske sikker måte å ta med seg reisevaluta på.

            Noen kontanter er det fornuftig å ha med seg siden det kan være steder der det ikke er mulig å bruke plastkort. Da kan dere ha med norske hundrelapper, euro-, eller dollarsedler. Bruker du norske hundrelapper sparer du jo et vekslingsgebyr.

            Ofte er det nemlig billigere å veksle i de østeuropeiske landene fremfor i Norge, fordi dette er pengeenheter som bankene har lite av eller må bestille. Derfor bør du heller veksle lokalt der nede, men gjør vekslingen i en bank eller på et vekslingskontor. Ikke forsøk å foreta veksling på gaten – da blir du som regel lurt.

Har du spørsmål om denne tjenesten,
ring oss på 67 55 19 96, eller send en
mail: carsten@carstenfive.no

Ansvarlig utgiver: Godt Næringsliv AS
Ansvarlig redaktør: Carsten O. Five