HVOR STORT BOLIGLÅN KAN DU HA?

Kommentar.no - Carsten O. Five Renten er på vei opp. Da er det viktig å ikke ende i gjeldskrise. Skal du kjøpe bolig nå, er det viktig å ikke låne for mye. Her er et konkret eksempel:
Si at du har en inntekt på for eksempel 300 000 koner i året.

            Banken vil se på hvor stor samlet gjeld du får etter at boliglånet er gitt. Hvis du har studiegjeld, billån osv blir det en del av totalgjelden. Normalt bør du ikke ha mer i total gjeld enn 2 – 3 ganger bruttoinntekten din. Det betyr at du kan ha opptil 900 000 i samlet gjeld. Banken vil også legge vekt på at du ikke har for mange overtrekk på bankkontoen din – at du har god orden i privatøkonomien.

            Du bør også legge inn en buffer med tanke på at renten er på vei oppover i Norge. Du kan forøvrig velge å ha avdragsfrihet noen år på boliglånet, men etter hvert bør du betale avdrag og da vil de månedlige utgiftene øke ganske mye. Husk at det også blir økte utgifter når du eier – for eksempel til kommunale avgifter, vedlikehold og reparasjoner.

            Men som hovedregel lønner det seg å eie fremfor å leie bolig i Norge, særlig hvis du bor i nærheten av, eller i de største byene.

Har du spørsmål om denne tjenesten,
ring oss på 67 55 19 96, eller send en
mail: carsten@carstenfive.no

Ansvarlig utgiver: Godt Næringsliv AS
Ansvarlig redaktør: Carsten O. Five