I uskiftet bo: Du kan bruke alle pengene på deg selv

Enker og enkemenn som sitter i uskiftet bo fordi ektefellen er død, er ofte usikker på hvor mye de kan bruke av pengene i boet. De kan bruke opp alle pengene på seg selv og til og med ta opp gjeld. Her er et eksempel:
Jeg ble enke for noen måneder siden. Derfor er det nå bestemt at jeg skal sitte i uskiftet bo etter min mann. Han hadde en del penger på bankkontoen sin. I tillegg har jeg noen penger på min bankkonto.

            Derfor lurer jeg på om jeg kan bruke av pengene som både står på hans og min bankkonto, eller tilhører hans penger arvingene? Vi har to barn sammen. De vil i sin tur arve alt som er etter oss. 

Svar:
Siden du sitter i uskiftet bo kan du bruke både av din avdøde manns bankkonto og din egen bankkonto, som du selv ønsker og har behov for. At du sitter i uskiftet bo, vil si at du kan bruke pengene – også etter din mann. Du kan også ta opp lån om du ønsker og har behov for det.

            Det du ikke kan, er å gi bort til andre en gave som står i et misforhold til resten av formuen. Det vil si at du ikke bør gi bort en meget dyr gave – enten det er til en arving eller andre. Da kan nemlig begge arvingene kreve at du skifter med dem – at du ikke får sitte i uskiftet bo lenger.

Har du spørsmål om denne tjenesten,
ring oss på 67 55 19 96, eller send en
mail: carsten@carstenfive.no

Ansvarlig utgiver: Godt Næringsliv AS
Ansvarlig redaktør: Carsten O. Five