Lån billig hos familien

Mange unge sliter med å komme inn på boligmarkedet. Men med litt hjelp fra foreldrene, hvis de har mulighet til det, kan de unge spare verdifulle kroner.
Her er et konkret eksempel:  

En ung person skal  kjøpe bolig for første gang. Faren kan hjelpe til ved å låne ham pengene: 

Det kan være smart både for din far og deg at din far låner deg penger til boligkjøp hvis far har penger i banken, fremfor at dere låner alle pengene i banken.      

            La oss si at banken finansierer dere innenfor 60 % av lånetakst på boligen. Da er renten på dette lånet normalt 0,5 % lavere enn renten sammenlignet med om dere skulle finansiere hele boligkjøpet i banken. Slik får dere altså lavere rente i banken.

            Når det gjelder hvilken rente dere bør betale til din far, så bør dere spørre banken hvilken rente dere eventuelt måtte betale i banken for å låne de pengene dere nå skal låne av din far, og så spørre din far hvilken rente han får på sine sparepenger i banken, som han nå skal låne til dere. Så kan dere møtes på halvveien. Dermed vil både din far og du tjene på låneordningen. Du får lavere rente enn du måtte betale i banken og din far få høyere rente enn han får.

            La oss ta som eksempel at dere må betale 4 % rente på boliglånet i banken og at han får 2,5 % rente på sparepengene sine. Så kan dere møtes på halvveien – 3,25 % rente. Slik tjener dere begge på låneforholdet.

            For at din far skal kunne føle seg trygg på låneforholdet, kan dere vurdere å gi ham tinglyst pant i boligen for det lånet han gir dere.

            Før du tar opp lånet hos faren din bør du også vurdere om det er mulig å få lånt enda billigere andre steder – for eksempel gjennom arbeidsgiver. 

      (Hvis din far ikke har pengene selv i banken, men låner til den såkalte toppfinansieringen (av din bolig), vil dere nok også få lavere rente i banken til den øvrige finansieringen av boliglånet i banken).  

Har du spørsmål om denne tjenesten,
ring oss på 67 55 19 96, eller send en
mail: carsten@carstenfive.no

Ansvarlig utgiver: Godt Næringsliv AS
Ansvarlig redaktør: Carsten O. Five