LÅN BILLIG I FAMILIEN

Det er dyrt å sette bo. Mange besteforeldre har betydelig med midler i banken. Dersom besteforeldrene låner videre til barnebarna, kan begge tjene på det. Besteforeldrene får høyere rente enn de får på sparepengene og barnebarna får lavere boligrente enn de ellers ville fått. 
Er du så heldig å ha velstående besteforeldre eller andre slektninger, som har penger på bok i banken? Da kan det være smart både for dine besteforeldre og deg at dine besteforeldre låner deg og din familie penger til boligkjøp, fremfor at dere låner alle pengene i banken.

            Hvis dine besteforeldre låner til dere tilsvarende den såkalte toppfinansieringen av boligen, vil dere nok også få lavere rente i banken til den øvrige finansieringen av boliglånet.

            La oss si at banken nå bare trenger å finansierer innenfor 60 % av lånetakst på boligen (resten låner du av besteforeldrene). Da er renten på dette lånet normalt 0,5 % lavere enn renten sammenlignet med om dere skulle finansiere hele boligkjøpet i banken. Slik får dere altså lavere rente i banken.

            Når det gjelder hvilken rente dere bør betale til dine besteforeldre, synes jeg dere skal spørre banken hvilken rente dere eventuelt måtte betale i banken for å låne pengene dere nå skal låne av dine besteforeldre, og så spørre dine besteforeldre hvilken rente de får på sine sparepenger i banken, som de nå skal låne til dere. Så kan dere møtes på halvveien. Dermed vil både dine besteforeldre og du tjene på låneordningen. Du får lavere rente enn du måtte betale i banken og besteforeldrene får høyere sparerente enn de får.

            For at dine besteforeldre skal kunne føle seg trygge på låneforholdet, kan dere gi dem tinglyst pant i boligen for lånet de gir dere.

            Før du tar opp lånet hos besteforeldrene bør du også vurdere om det er mulig å få lånt enda billigere andre steder – for eksempel gjennom arbeidsgiver.

Har du spørsmål om denne tjenesten,
ring oss på 67 55 19 96, eller send en
mail: carsten@carstenfive.no

Ansvarlig utgiver: Godt Næringsliv AS
Ansvarlig redaktør: Carsten O. Five