LAVERE RENTE MED NY BOLIGTAKST

Av Carsten O. Five Boligene i Norge har steget mye i verdi de siste årene - særlig i tettbygde strøk. Det betyr at svært mange har bedre sikkert for boliglånet og kan få lavere boligrente. Her et konkret eksempel:
– Jeg kjøpte bolig for noen år siden. Da måtte jeg låne ganske mye. Nå har jeg nedbetalt på boliglånet og boligen har steget mye i verdi.

Siden boligen har steget så mye i verdi, tror jeg at boliglånet nå er innenfor 60 % av lånetakst for boligen. Jeg har sett av rentesammenligninger at lån som er innenfor 60 % av lånetakst på boligen er ca 0,5 % lavere enn lån som er gitt innenfor 80 % av lånetaksten. Jeg hadde helt opplagt lån innenfor 80 % av lånetaksten da jeg tok opp lånet for noen år siden.

Bør jeg nå ta en ny lånetakst for boligen in for å få lavere rente i banken? 

 
Svar: 
Ja, du kan spare en god del rentekroner ved å få hele boliglånet innenfor 60 % av lånetaksten på boligen.

            Det er riktig som du skriver at lån innenfor 60 % av lånetaksten for boligen normalt har ca 0,5 % lavere rente enn lån innenfor 80 % av lånetakst.

            Det kan godt være at banken er villig til å sette ned renten med 0,5 % bare ved at du tar en telefon til banken og forteller hvor boligen er og hvor stort lånet nå er. Da kan det være at banken er enig med deg og er villig til å sette ned renten med 0,5 % fordi banken vet at boligene har steget mye i dette området de siste årene.

            Er ikke banken villig til å sette ned renten uten videre, da bør du vurdere om du bør ta en ny takst på boligen for dermed å vise at lånet faktisk nå ligger innenfor 60 % av lånetakst. Og at du har rett.

Har du spørsmål om denne tjenesten,
ring oss på 67 55 19 96, eller send en
mail: carsten@carstenfive.no

Ansvarlig utgiver: Godt Næringsliv AS
Ansvarlig redaktør: Carsten O. Five