PENSJONEN KAN BLI MINDRE ENN DU FORVENTER?

Av Carsten O. Five Mange får mye mindre i pensjon enn de har trodd. Særlig får kvinner ofte dårlig poensjon. Derfor kan det være klokt å spare noe selv, særlig hvis du har lyst til å gå av med pensjon før du er 67 år.
På grunn av den nye pensjonsreformen kan det bli lavere pensjoner i fremtiden for enkelte grupper. Særlig kan folk med lav inntekt i enkelte perioder av livet få lavere pensjon i fremtiden. 

Derfor er det helt riktig av deg å starte en form for pensjonssparing tidlig. Da har du også større mulighet til å gå av med pensjon før du er 67 år, dersom du skulle ønske det. For dessverre er det også mange som opplever at de mister jobben før de blir 67 år og da er det godt å ha noen sparepenger i bakhånd. 

Hvis du ikke har opparbeidet særlig stor tjenestepensjon hos arbeidsgiver er det ekstra viktig for deg å spare til egen pensjon, i tillegg til den pensjonen du får fra folketrygden. Altfor mange kvinner blir minstepensjonister – og det er beinhardt å leve kun på minstepensjon. 

Når det gjelder pensjonssparing har jeg følgende råd:

O Å spare i bolig er klokt. Nedbetal gradvis boliggjelden din. Har du en nedbetalt bolig når du blir pensjonist, kan du enten selge den og kjøpe deg noe mindre, eller du kan låne opp på boligen og bruke de pengene til å leve av. Du kan for eksempel ta et fem års avdragsfritt boliglån som pensjonist. Men da må du bestemme deg til hva du gjør etter de ti årene, enten flytte, eller ta opp enda mer i lån.

O I tillegg bør du spare i en kombinasjon av obligasjonsfond og aksjefond. Sett av et bestemt beløp hver måned til kjøp av slike fond. Siden du skal spare i mange år, kan du ta noe større risiko med pengene enn om du skulle bruke pengene om få år. Når du nærmer deg pensjonsalder bør du gradvis selge aksjefondsandelene dine og sette pengene i banken på en høyrentekonto. Dermed senker du risikoen for at du taper på eventuelle store fall i aksjemarkedet like før du går av med pensjon.

Har du spørsmål om denne tjenesten,
ring oss på 67 55 19 96, eller send en
mail: carsten@carstenfive.no

Ansvarlig utgiver: Godt Næringsliv AS
Ansvarlig redaktør: Carsten O. Five