Renten opp – så ned

Av Carsten O. Five Finanskrisen i USA presser opp renten også her i Norge. Du må betale høyere rente på boliglånet ditt, fordi USA har mistet kontrollen over egen finansnæring. Fortsetter uroen kan du få en boligrente på over 10 %. Men så blir Norges Bank nødt til å senke renten om en stund.
Norske Banker låner ut mer enn de har i innskudd. Derfor må de låne i utlandet for å få tak i kronene de låner ut mer enn de har i innskudd. Når rentene mellom bankene i utlandet stiger – fordi bankene er redde for å få store tap – må også norske banker betale mer for pengene. Derfor går din boliglånsrente opp. 

Men dette kan ikke fortsette i lang tid. En for høy rente skaper store skader for næringslivet og folk flest. Derfor må Norges Bank etter en stund senke sin rente ut til bankene, etter en stund. Det vil være med på å bremse renteoppgangen og etter hvert føre til at renten igjen faller. 

Når finansurolighetene etter hvert slutter ute, vil også rentene mellom bankene synke der. Det vil også være med på at rentene vil falle både ute og i Norge. Spørsmålet er bare hvor lang tid det tar. Derfor er det viktig å holde sin økonomi slik at du greier å stå gjennom tiden med høy rente. 

Har du spørsmål om denne tjenesten,
ring oss på 67 55 19 96, eller send en
mail: carsten@carstenfive.no

Ansvarlig utgiver: Godt Næringsliv AS
Ansvarlig redaktør: Carsten O. Five