Slik fjerner du arveavgiften ved overdragelse av hytta

Av Carsten O. Five Mange har opplevd at arveavgiften er så høy at de ikke greier å overta familiehytta. Det er veldig bittert for mange. Her er en oppskrift for hvordan du kan krympe arveavgiften.
For det første vent med en slik overdragelse til neste år. Da vil antagelig fribeløpet for arveavgift øke fra 250 000 kroner 470 000 kroner. Det har regjeringen forslått.

Dessuten er det markedsverdien på hytta som skal legges til grunn. Mange steder faller hytteprisene og da kan det være at markedsprisen er lavere til neste år. Det er smart hvis hytta overdras til barn eller barnebarn allerede mens foreldre eller besteforeldre er i live. 

Her er en oppskrift for hvordan det kan bli null i arveavgift: 

Mor og far ønsker å overdra familiehytta til sitt eneste barn og sitt barnebarn. 

Da legges først markedspris til grunn. Siden både mor og far lever, får de en bruksrett til hytta så lenge de lever. Dermed senkes markedsprisen. Det brukes en egen formel til det. Kontakt ligningskontoret så får du vite hvordan beløpet beregnes. 

Etter at bruksretten er trukket fra, har hytta en ligningsverdi på 1 880 000 kroner. 

Men siden fribeløpet økes til 470 000 kroner fra neste år, kan barnet – i dette tilfellet sønnen arve 470 000 kroner fra mor og det samme fra far, til sammen 940 000 kroner uten å betale arveavgift av det. Det samme kan barnebarnet gjøre 470 000 fra hver av besteforeldrene; til sammen 940 000 kroner. 

Til sammen blir det akkurat 1 880 000 kroner som de arver uten en øre i arveavgift. 

Mottar de arven i år, må de ut med over 70 000 kroner i arveavgift. De sparer altså 70 000 kroner på å vente til neste år. 

Er det enda flere barn og barnebarn å fordele hytta på, kan markedsverdien være enda høyre uten at det blir arveavgift på overdragelsen.

Har du spørsmål om denne tjenesten,
ring oss på 67 55 19 96, eller send en
mail: carsten@carstenfive.no

Ansvarlig utgiver: Godt Næringsliv AS
Ansvarlig redaktør: Carsten O. Five