Slik leser du aksjelistene

En aksje er en eierandel i en bedrift. Kjøper du en aksje er du altså medeier i en av de store bedriftene i Norge.  

Disse eierandelene omsettes daglig – som på et bruktmarked – på Oslo Børs.   For å kunne kjøpe en aksje, må du bruke en aksjemegler, eller du kan selv kjøpe og selge aksjer på internett det er billigst.  

For å finne ut hva du skal betale for aksjen, kan du se kursene på internett eller i avisene. I børslisten i enkelte aviser står det daglig en oversikt over selskapene som omsettes på Oslo Børs. Listen starter gjerne med selskapene som omsettes mest.  

Først står navnet på aksjeselskapet, for eksempel Aker Kværmer, så den prisen (kursen) som aksjen sist var omsatt for (solgt).  Så står det om omsetningsprisen var høyere eller lavere enn dagen før.  

Så kommer hvilken pris kjøpere av aksjen var villig til å kjøpe for når børsen sluttet.  

Og så hvilken pris selgere var villig til å selge aksjen for. Deretter er det gjerne mange andre viktige opplysninger, for eksempel hvor mange aksjer som er solgt den dagen. Alle opplysningene er viktige for å lage et bilde på om aksjen er dyr eller billig.  

For at det skal bli et salg (omsetning) av aksjen må altså selger og kjøper bli enige om en pris (kurs) .  

På Oslo Børs (i åpningstiden) omsettes millioner av aksjer kontinuerlig.  

Er det mange som vil kjøpe, går prisen på aksjer opp. Er det mange som vil selge – faller prisene.

Egentlig er aksjemarkedet av natur likt som jordbærmarkedet.   Når det er få jordbær til salgs og mange som vil kjøpe – er prisene høye. Når det kommer mange jordbær på marekdet og folk begynner å bli litt mette av jordbær, faller prisene.

Har du spørsmål om denne tjenesten,
ring oss på 67 55 19 96, eller send en
mail: carsten@carstenfive.no

Ansvarlig utgiver: Godt Næringsliv AS
Ansvarlig redaktør: Carsten O. Five