savings-account-piggy-bank

Spar økonomisk smart for barna

Det behøver ikke være store årlige beløp, men siden du kan spare i mange år kan det bli en god sum likevel. Det viktigste er å komme i gang tidlig.

            Mange har mer enn nok med de daglige utgiftene – og det er helt forståelig – men enkelte har likevel muligheten til å sette av noen hundrelapper i måneden med tanke på barnas fremtid.

            Det beste er å ha en fast ordning hver måned fra barnet er veldig liten. Da blir det 20 – 25 år med avkastning på pengene. Det lange tidsperspektivet gjør at pengene kan vokse en god del underveis.

            Mange barn får også pengegaver av besteforeldre, tanter eller onkler og det er viktig å ha en plan for å få god avkastning på disse pengene.

 

Ditt navn

Når du skal spare til barnet, så spar i ditt navn – du som mor eller far – ikke i barnets navn. Hvis barnet selv får en formue på over 75 000 kroner skal egentlig overformynderiet i kommunen komme inn og forvalte pengene frem til barnet er 18 år.

            Hvis barnet for eksempel i tillegg arver før det er 18 år, kan det nemlig fort skje at barnet til sammen får en formue på over 75 000 kroner.

            Hvis overformynderiet tar hånd om pengene kan det være vanskelig å bruke noe av sparepengene før barnet er 18 år, for eksempel til kjøp av sykkel, PC eller andre ønskemål.

            Dessuten må barnet ikke ha for stor formue dersom hun eller han ønsker å studere og ta opp studielån. Har studenten over ca 230 000 kroner i formue, vil studenten ikke kunne få maksimalt i stipend og lån fra Statens Lånekasse etter dagens regler. Studenten bør nemlig ta maksimalt studielån uansett om hun eller han trenger det. Studielånet er rentefritt i studietiden. Så bør studenten spare så mye som mulig av lånet og eventuelt bruke det oppsparte som egenkapital til boligkjøp i fremtiden. Studielån er noe av det billigste lånet som finnes.

           

Aksjefond

Siden du skal spare i rundt 20 år for barnet, kan du godt ta en viss risiko med pengene. I et så langt tidsløp har det vist seg at sparing i aksjefond har gitt bedre avkastning enn sparing i bank og obligasjonsfond, selv om aksjefond har hatt en svært dårlig avkastning det siste året. På kort sikt er det stor risiko med aksjefond.

            Hvis du ønsker å spare noen hundrede kroner hver måned for barnet, kan du lage en fast avtale med banken du bruker, om at det kjøpes aksjefond for dette beløpet hver måned. Det kan være lurt å spre sparingen på to – tre forskjellige aksjefond. Ett av fondene bør også være et internasjonalt aksjefond, slik at sparingen ikke bare skjer knyttet til Oslo Børs.

Har du spørsmål om denne tjenesten,
ring oss på 67 55 19 96, eller send en
mail: carsten@carstenfive.no

Ansvarlig utgiver: Godt Næringsliv AS
Ansvarlig redaktør: Carsten O. Five