SPAR PENGER MED NETTBANK

Kommentar.no - Carsten O. Five En slunken lommebok er vanlig for mange. Da er det greit å spare noen hundrelapper i bankgebyrer og samtidig få bedre oversikt over regninger, renter og avdrag. Nettbank er løsningen for de fleste.
Regningene hoper seg opp og det er lett å miste oversikten. I tillegg må du betale sure gebyrer til banken for hver bankgiro du betaler.

            Heldigvis finnes nå et alternativ som gir deg bedre oversikt og som nesten er gebyrfritt: Nettbank er mye billigere enn vanlig bruk av lønnskonto. 

 
Krever utstyr
Men det kreves en del utstyr for å kunne benytte bankenes tilbud om nettbank.
Du må ha en PC som er koblet til internett. Enten kan du bruke en personlig PC hjemme, eller hvis du har en grei arbeidsgiver – bruke den PCen du har på jobben, dersom du har tilgang til PC der. 

Velg riktig bank
De fleste banker har nå tilbud om nettbanktilknytning. Men det er ikke sikkert den banken du bruker i dag er den smarteste å bruke.

Det finnes nemlig banker som er så å si helt gebyrfrie når det gjelder å bruke nettbank. Du bør vurdere en av disse bankene før du eventuelt bestemmer deg til å knytte deg til en nettbank. Det behøver ikke være den samme banken du har lån i – det er fullt mulig å bruke flere forskjellige banker.

Logg deg inn på nettstedene til forskjellige banker. Der ligger det ofte demonstrasjons versjoner du kan teste. Slik ser du hvordan nettløsningen virker og hvilken bank som passer best for deg. 

Bestilling
Når du har funnet den nettbanken som er billigst og best for deg, kan du bestille et abonnement hos nettbanken. Det gjør du ved å gå til en av bankens filialer, ringe banken eller å kontakte banken via e-post.

            Så sender banken deg en brukeravtale du skal signere og sende i retur.

            Dernest får du et passord og et kodeord du skal bruke når du logger deg inn på nettbanken. Av sikkerhetsmessige grunner får du dette gjerne sendt i to forskjellige sendinger – rekommandert i posten. 
 

Pålogging
Når du har både passord og kodeord klart, bruker du PCen og logger deg inn på internett. Dernest bruker du internettadressen til banken.

            Klikk på ”logg inn nettbank” og følg oppskriften videre ved hjelp av brukernavnet ditt, passord og koder.

            Nå kan du utføre de banktjenestene du ønsker:

Her kan du få full oversikt over din privatøkonomi som:

Brukskonto, Sparekonti, kredittkort, sparing, lån og forsikringer osv dersom du ønsker å bruke banken til disse tjenestene.

Gjennom nettbanken er du din egen bankfunksjonær og kan:

O Få oversikt over den siste måneds transaksjoner på din lønnskonto og sparekonto.

O Betale regninger – foreta betalinger fra dine konti til andre bankkonti. Disse betalingene blir gjort umiddelbart – dersom du ikke bestemmer noe annet. Det er langt mer effektivt enn for eksempel brevgiro. Brevgiro tar mange dager og gebyrene er mye høyere, i tillegg kommer portoutgifter.   

O Du kan legge inn betalinger som forfaller om noen dager, slik at du slipper å tenke på at regningen skal betales.

O Du kan motta regninger direkte i nettbanken – såkalte -eFaktura.

O Du kan inngå spareavtaler med banken der det trekkes faste beløp til sparing, for eksempel i fond.

O Du kan kommunisere elektronisk med banken.

O Du kan kjøpe og selge fond og aksjer direkte fra din konto.

O Enkelte banker har en egen elektronisk postkasse knyttet til nettkontoen din der du kan motta kontoutskrifter, meldinger om inn- og utbetalinger og årsoppgaver.

O Bankene har også egen sider for aktuelle nyheter som kan være av interesse for deg som kunde.

NB! Du kan også normal bruke nettbanken pr telefon når du har passord og kode. Det er greit for å betale regninger og sjekke konti når du ikke har tilgang til PC.  
 

Ulempe
Det er selvfølgelig også ulemper med nettbank. Det forutsetter at du har PC og er vant til å bruke den.

Det kan ta litt tid for deg å bli en dreven bruker av nettbanken. Men det kan kanskje være noe man kan lære seg når barna sover og likevel skal være hjemme. Det er i hvert fall mye lettere å nå banken på denne måten, fremfor å måtte kaste bort dyrebar tid i løpet av dagen til å stå i en bank-kø.

            Dessuten forutsetter det at du er svært nøyaktig og fortrolig med bruk av PCen på denne måten. 

 
Sikkerhet
Sikkerheten i nettbanken regnes for å være meget god. Når du er inne i nettbanken sendes all informasjon omregnet og kryptert ved hjelp av en såkalt SSL-kode (Secure Socket Layer). I tillegg går du gjennom en sikkerhetssjekk ved pålogging – brukernavn, passord og kode. Alle disse elementene til sammen gjør nettbanken svært trygg å bruke, selv om det selvfølgelig kan skje feil.     

Har du spørsmål om denne tjenesten,
ring oss på 67 55 19 96, eller send en
mail: carsten@carstenfive.no

Ansvarlig utgiver: Godt Næringsliv AS
Ansvarlig redaktør: Carsten O. Five