SPRE ARVEN: SPAR AVGIFT

Av Carsten O. Five Mange synes arveavgiften er veldig uretteferdig. Vi har betalt nok avgifter og skatter i vårt liv, og jammen skal vi betale for å dø også. Her er et konkret eksempel på hvordan du kan spare arveavgift:
Moren min døde for kort tid siden. Hun satt i uskiftet bo etter min far. Selv har min mann og jeg tre barn. 

Arven etter mine foreldre er antagelig på ca 2 millioner kroner. Jeg er enebarn etter mine to foreldre. Dersom jeg skal arve alle verdiene blir arveavgiften på ca 225 000 kroner. Derfor lurer vi på om vi heller skal spre på arven også til våre barn? 

Svar: 
Ja, du tenker helt rett. Dersom arven er på 2 millioner kroner og arven deles likt på hver av dine barn og i tillegg på deg selv, altså 500 000 kroner på hver, vil dere til sammen få null i arveavgift. Familien sparer altså 228 000 kroner, som ellers ville blitt arveavgiften på deg.

            Det kan gjøres ved at du avstår arv etter dine foreldre til fordel for dine barn i arveoppgjøret. Men samtidig gir du også avkall på 1,5 millioner kroner, som da barna dine får glede av.

            Hver av barna dine vil på denne måten arve 250 000 kroner etter sin bestemor og 250 000 kroner etter sin bestefar. 250 000 kroner er fribeløpet for arveavgift. Barna kan altså arve 250 000 kroner fra hver av sine besteforeldre (til sammen 500 000 kroner) uten å måtte betale noe i arveavgift. Det samme kan du gjøre – arve 250 000 kroner fra hver av dine foreldre (til sammen 500 000 kroner) uten å betale noe i arveavgift. Slik blir det null i arveavgift for arven på to millioner kroner etter dine foreldre.

Har du spørsmål om denne tjenesten,
ring oss på 67 55 19 96, eller send en
mail: carsten@carstenfive.no

Ansvarlig utgiver: Godt Næringsliv AS
Ansvarlig redaktør: Carsten O. Five