UTNYTT SVINGNINGENE PÅ OSLO BØRS

Av Carsten O. Five De siste ukene har Oslo Børs fått en stygg nedtur. Men i dag (29.11.) er kursene på vei opp igjen. Det svinger på Oslo Børs. Det er ikke rart at Oslo Børs har fått noen korreksjoner den siste tiden. Aksjemarkedet har steget voldsomt siden bunnen i februar 2003. Før eller senere måtte det komme en reaksjon. 
Internasjonalt er det også dukket opp skjær i sjøen, som gjør det tyngre på verdens børser. Lånekrisen i USA er ganske spesiell, og det er usikkert om vi har sett slutten av den.

At aksjemarkedet svinger er en del av aksjemarkedets natur. Ofte stiger markedet for høyt og synker for dypt. Særlig skjer det med små børser som Oslo Børs. Men nettopp fordi svingningene er så store, er det større mulighet til å tjene penger på aksjemarkedet, hvis du er aktiv og kjøper på lave kurser og selger på høyere. De aksjefondene som greier å utnytte disse svingningene, kan tjene godt for sine kunder. 

Kari og Ola Nordmann har særlig spart i bank eller bolig. Bolig har vært en veldig god spareform de siste årene. Særlig hvis folk har hatt bolig i tettstedene. Også aksjemarkedet har gitt god avkastning. Derfor bør du vurdere det som et tredje alternativ. 

Men det er altså risiko forbundet med sparing i aksjer – på kort sikt – det har de siste dagene vist. Aksjene kan både stige og falle mye i verdi. Derfor bør du ikke sette mer penger i aksjefond, enn at du kan se verdiene krympe i en periode. Du bør også ha andre penger stående i banken og sikrere fond.

Penger du ikke trenger å bruke på minst fem år – ja gjerne ti eller femten år – kan du gjerne spare i aksjefond. I et så langt tidsperspektiv vil du normalt få høyere avkastning på å ha pengene i aksjefond fremfor å ha pengene i banken.

Den beste måten å spare i aksjefond på, er å spare et bestemt beløp hver måned. Da vil du få med deg svingningene i aksjemarkedet – du får med deg bunnene og toppene. Det er bedre enn å sette inn et stort beløp på ett bestemt tidspunkt. Ikke vær redd for å ta ut pengene etter en stund, hvis du trenger dem til andre viktige formål. Særlig til pensjonssparing er aksjefond meget bra.

Har du spørsmål om denne tjenesten,
ring oss på 67 55 19 96, eller send en
mail: carsten@carstenfive.no

Ansvarlig utgiver: Godt Næringsliv AS
Ansvarlig redaktør: Carsten O. Five