Vaksine mot nedgangstider

 

 

I det skrivende øyeblikk jobbes det knallhardt i Det Kongelige Finansdepartement. De smarte hodene skal nå virkelig få testet seg. Eksamen er 26. Januar – da legger Regjeringen frem den lenge varslede krisepakken.

Krisepakken er ment som en medisin som skal hjelpe landet ut av økonomiske nedgangstider. Til forskjell fra medisiner brukt i legevitenskapen, kan virkningen på landet av den økonomiske behandlingen ikke testes ut på forhånd. Likevel må doseringen være perfekt.

For svak dosering i krisepakken kan bety at behandlingen ikke vil hjelpe økonomien ut av nedgangstider. Det kan øke behovet for ytterligere krisepakker, men om resultatet er økende arbeidsledighet kan det allerede være for sent.

En altfor kraftfull medisinering kan føre til overdose. Overdose er i denne betydningen en situasjon der krisepakken gir en kraftig økning i inflasjonen, og sentralbanken må svare med økte renter. Økt rentenivå vil dermed gi et kraftig negativt sjokk som kan gi enda dypere nedgangstider enn vi i utgangspunktet var på vei inn i.

Det kan ta tid før vi får kunnskap om medisineringens effekt. Vi må derfor håpe myndighetene har brukt de siste ukene fornuftig og satt sammen en behandling som vil redde økonomien ut av ulaget, uten å gjøre ting vondt verre.

Har du spørsmål om denne tjenesten,
ring oss på 67 55 19 96, eller send en
mail: carsten@carstenfive.no

Ansvarlig utgiver: Godt Næringsliv AS
Ansvarlig redaktør: Carsten O. Five